Promovarea jocurilor online
Narațiunile diferă de la un caz la altul. În unele dintre aceste videoclipuri, prezentatorii principali promovează aplicații despre care se pretinde că ar fi dezvoltate de către celebrități.
Redacția France 24 a reacționat:
„Este o înșelătorie evidentă, nu discutăm niciodată despre astfel de subiecte pentru că suntem un post de știri care se ocupă în primul rând de știri internaționale…. Este un fenomen foarte îngrijorător, deoarece capacitățile de inteligență artificială se dezvoltă în permanență și calitatea acestor videoclipuri deepfake se îmbunătățește în fiecare zi. Vigilența noastră este la cel mai înalt nivel pentru a identifica și a semnala conținutul ilegal”.
Imită tot mai bine vocile și imaginile:
Adesea, același videoclip este distribuit de mai multe pagini de Facebook. Victor Baissait, un webdesigner specializat în noile tehnologii care a reperat aceste știri false explică pentru redacția Les Observateurs că aceste conturi pot fi împărțite în două categorii:
„Pe de o parte, sunt pagini care au fost create special pentru a promova o înșelătorie legată de cazino sau jocuri online. Pe de altă parte, există pagini care au fost piratate, în general pagini care nu mai sunt active de ceva timp.
Înșelătoriile realizate cu ajutorul inteligenței artificiale:
Cum sunt realizate aceste videoclipuri? Se folosesc tehnici de falsificare bazate pe inteligența artificială, care s-au îmbunătățit treptat”, explică Victor Baissait.
„Primul videoclip [de acest tip] pe care l-am putut găsi datează din octombrie 2020. La început era foarte simplu. Se foloseau fragmente din buletinele de știri, iar unele părți ale imaginii puteau fi șterse pentru a fi înlocuite cu [imagini ale] aplicației. Dar începând din iunie 2023, au început să imite foarte bine vocile și să modifice imaginea gurii pentru a se potrivi cu textul…”