Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR)
AFIR este o instituție subordonată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) având ca atribuție implementarea tehnică și financiară a Programului Național de Dezvoltare Rurală. Agenția in cursul anului trecut a anuntat sesiuni de depunere de proiecte si pentru intervenția DR-27 Crearea/modernizarea infrastructurii de acces agricolă și DR-28 Crearea/modernizarea infrastructurii rutiere de bază din spațiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023-2027 (PS PAC 2027).
Solicitări de finanțare
Astfel, în perioada 2 noiembrie 2023 – 5 ianuarie 2024, AFIR a primit online 189 de cereri de finanțare depuse de autoritățile locale pentru infrastructura agricolă (DR-27). Valoarea solicitărilor de finanțare este de peste 185 de milioane de euro, fiind astfel depășită alocarea de 100 de milioane de euro. În ceea ce privește infrastructura rutieră de bază (DR-28), solicitanții au transmis 455 de cereri de finanțare, în valoare de 447 de milioane de euro. Alocarea financiară pentru această intervenție a fost de 200,9 milioane de euro.
Proiectul din Vadu Crisului
În județul Bihor au fost depuse cele mai multe cereri pe finanțare – 35, în valoare de peste 34 milioane de euro. În cadrul acestei intervenții a depus și comuna Vadu Crisului proiectul “Modernizare infrastructură rutieră în comuna Vadu Crișului, județul Bihor”.
In urma încheierii perioadei de depunere a proiectelor experții AFIR au început procesul de evaluare a Cererilor de Finanțare și vizitele pe teren la beneficiarii proiectelor depuse pentru ca, în cel mai scurt timp să se poată semna contractele de finanțare. Astfel luni, 4 martie experții au sosit și la Vadu Crisului și au verificat drumurile propuse a fi modernizate în cadrul proiectului.
Detalii despre lucrările de modernizare
Traseul în plan al drumurilor din comuna ce urmează a fi modernizate urmărește traseele existente, cât și în ce privește lățimile și lungimile acestora. Lucrările de amenajare a drumurilor au în vedere și o rezolvare privind scurgerea și evacuarea apelor pluviale și se va realiza prin șanțuri, rigole și podețe tubulare.
Durata de execuție a lucrărilor de C+M (construcții – montaj) este de 24 de luni. Drumurile modernizate prin proiect ar fi: în satul Birtin pe vale spre stația de tratare a apei; de drumul industrial în stânga spre cimitirul vechi și de la drumul industrial pe lângă colonia de romi spre Vadu Crisului.
În satul Topa de Cris pe vale până la drumul european (inclusiv drumul minei). În localitatea Vadu Crisului de la DJ108O până la platforma de colectare selectivă a deșeurilor; drumul de la DJ108I spre fam.Gherghel (zona spre gara mare) și la Cutis, drumul ocolitor pe partea dreapta de la Savu spre troița.
Lungimea totală a drumurilor propuse spre modernizare este 5446 ml și valoarea proiectului este 4.511.282,74 lei cu TVA.
Sursa: www.alesdonline.ro