Scrutinul Senatului SUA asupra relațiilor academice româno-chineze
Un document recent al Comisiei de politică externă a Senatului SUA, redactat de senatorul republican James E. Risch, pune sub semnul întrebării relațiile dintre instituțiile de învățământ superior din România și cele din China. În particular, raportul subliniază legăturile dintre academiile militare din România și instituțiile de învățământ chineze, o situație care, potrivit documentului, ar putea avea implicații de securitate.
Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” și Universitatea de Inginerie a Armatei chineze
Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din România este unul dintre exemplele menționate în raport. Aceasta are un acord oficial de cooperare cu Universitatea de Inginerie a Armatei chineze din Nanjing. Acesta este doar unul dintre cele 39 de parteneriate academice dintre universitățile românești și cele chineze, evidențiate de un site specializat în monitorizarea acestor relații.
Universitatea din Oradea și Universitatea Sichuan
În plus, Universitatea din Oradea este parteneră cu Universitatea Sichuan, din Chengdu, China. Rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău, a declarat că parteneriatul cu China se concentrează exclusiv pe mobilități între studenți și profesori. În ultimii cinci ani, nu au avut loc schimburi de experiență între cele două universități, iar contractul de parteneriat este valabil până în 2027.
Reacția Ministerului Apărării Naționale
În ceea ce privește conexiunile între instituțiile militare din România și cele din China, Ministerul Apărării Naționale a transmis că niciuna dintre instituțiile militare de învățământ superior ale MApN nu a semnat, până în prezent, niciun acord de parteneriat cu nicio universitate de pe teritoriul Republicii Populare Chineze. Colaborarea dintre instituțiile militare de învățământ din România și China s-a bazat doar pe schimbul de bune practici în domeniul managementului educațional, fără a avea o componentă politico-militară.
Sursa: oradeastiri.ro