Titlul de Membru de Onoare al Institutului de Istorie „George Barițiu” acordat Episcopului Virgil Bercea
În cadrul conferinței internaționale „Momente de răscruce din istoria României: elite, administrație și regimuri politice în sec. XIV-XXI”, desfășurată în Cluj între 17 și 19 octombrie, o distincție de înaltă onoare a fost acordată Episcopului Eparhiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică a Oradiei, Virgil Bercea. Acesta a fost onorat cu titlul de Membru de Onoare al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române. Ceremonia oficială a avut loc la Hotelul Radisson Blu, sub patronajul prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și directorul Institutului de Istorie „George Barițiu”.
Contribuția semnificativă a Preasfințitului Virgil Bercea la Institutul „George Barițiu”
Prof. univ. dr. Ioan Bolovan a subliniat că acest titlu oficializează contribuția semnificativă a Preasfințitului Virgil Bercea la Institutul „George Barițiu”. Acesta a ajutat de-a lungul anilor numeroși cercetători să ajungă la Arhivele Sfântului Scaun și să-și publice lucrările de doctorat. Bolovan l-a descris pe Bercea ca o personalitate de o căldură și o generozitate ieșite din comun, care onorează Biserica Română-Unită și națiunea română, atât din țară, cât și din diasporă.
Reacția Preasfințitului Virgil Bercea la primirea titlului
Într-o notă de modestie și emoție, PS Virgil Bercea a declarat: „Nu sunt demn de acest titlu, sunt un om simplu care dorește să-i ajute pe alții cât poate”. El a îndemnat pe cei prezenți, profesori și cercetători, să mențină același nivel de excelență în munca lor. Secretarul episcopal, Eugen Ivuț, a adăugat că Preasfințitul a fost foarte emoționat de moment și a subliniat necesitatea de a ajuta pe cei care au nevoie.
Participarea Alteței Sale Regale Nicolae al României la eveniment
La eveniment a participat Alteța Sa Regală Nicolae al României, care a evocat personalitatea bunicului său, Regele Mihai I al României, cu prilejul unui turneu de lansare a albumului „Bunicul meu, Regele Mihai”.
Agenda conferinței internaționale
Agenda conferinței a cuprins discuții pe teme variate precum: biserica, școala și cultura; arhivistica și problematica documentelor electronice; practici administrative medievale; izvoare istorice ale Evului Mediu românesc; presa și minoritățile naționale; evoluții economice și demografice în spațiul românesc; educația feminină; memoria Holocaustului, dar și diplomația și relațiile internaționale. Manifestarea științifică face parte din programul Zilelor Academice Clujene – Ediția XXXVII, iar anul acesta participă numeroși istorici din România, Italia, Slovacia, Polonia și Ungaria.
Sursa: oradeastiri.ro