O privire analitică asupra unui caz juridic neobișnuit în educație
Într-o situație care a surprins pe toată lumea, Colegiul Național din Iași a fost dat în judecată de părinții unui elev de gimnaziu, cu scopul de a anula nota 1 pe care acesta a primit-o la Educație muzicală. Într-o întorsătură neașteptată, judecătorii au susținut cererea părinților, ambii având o carieră în domeniul juridic, mama fiind procuror militar, iar tatăl judecător.
Interpretarea instanței: Profesorii nu pot evalua cunoștințele dobândite anterior
Judecătorii au concluzionat că un profesor nu are dreptul de a evalua cunoștințele pe care un elev le-a dobândit în anii de școală anteriori, ci ar trebui să se concentreze exclusiv pe programa pentru clasa respectivă. Această decizie a fost luată în urma unei evaluări inițiale care a avut loc în octombrie 2023, în care elevii de clasa a VI-a au fost solicitați să transcrie pe portativ câteva note muzicale și să identifice enarmonicul lor.
Contestarea notei și procesul juridic
Elevul fiilor magistrați a primit nota 1 la această evaluare, ceea ce a stârnit nemulțumirea părinților. Aceștia au considerat că nota 1 se acordă doar în cazul fraudelor, situație care nu se aplică în cazul copilului lor. În ciuda contestării notei la școală și la Inspectoratul Școlar Iași, profesorii au menținut că elevul merita nota mică. În consecință, părinții au deschis un proces în instanță, solicitând anularea notei.
Verdictul Tribunalului Vaslui
Tribunalul Vaslui a judecat cazul și a stabilit că părinții au dreptate parțial. Deși nota 1 nu se acordă doar în cazul fraudelor, așa cum au susținut părinții, judecătorii au decis ca nota copilului să fie anulată. Motivul invocat a fost că noțiunile pe care elevul a fost solicitat să le cunoască nu făceau parte din programa școlară a acelui an, ci erau cunoștințe dobândite anterior. Astfel, profesorii nu pot evalua decât cunoștințele care sunt incluse în programa școlară. Întrucât „mijlocul informațional sunetele enarmonice” nu se regăsește în programa clasei a VI-a, judecătorii au decis că nota trebuie anulată.
Decizia nu este definitivă
Este important de menționat că hotărârea nu este definitivă și poate fi contestată de Colegiul Național Iași. Acest caz neobișnuit subliniază complexitatea și provocările cu care se confruntă sistemul de învățământ, precum și importanța unei abordări echilibrate și juste în evaluarea performanței elevilor.
Sursa: oradeastiri.ro