Miercuri la pranz in cadrul “Campionatului bihorean al curateniei”
22 de ambarcatiuni si peste 70 de persoane, majoritate elevi și profesori au ecologizat malurile si raul Crisul Repede in rezervatia naturala, intre zona numita Ciunta si podul nou din defileu.
Conform unui proverb
”Râurile nu-și beau propria apă, pomii nu-și mănâncă propriile fructe, soarele nu strălucește pentru el însuși, iar florile nu-și răspândesc mireasma doar pentru ele. A trăi pentru alții este LEGEA naturii.”
Există râuri limpezi, cu apă cristalină şi există râuri de nepăsare
cu un nivel înalt de poluare, la fel cum există oameni curați la suflet, sinceri și plini de viață și oameni toxici, gata să arunce venin ori de câte ori li se ivește ocazia. Desi actiunile de curatenie au fost anuntate din timp, desi am dori ca sa avem doar râuri limpezi si oameni curati la suflet si sinceri, in afara de elevi si profesori putini s-au decis ca sa participe la aceste activitati de ecologizare.
Dorința de a aduce o schimbare ce trezește din „amorțeală”
comunitatea din care face parte și de a oferi un model pe care tinerii să îl poată urma l-au motivat si pe baietii de la SC Master Adventure SRL din Vadu Crisului să devină sprijinul nostru comunitar in activitatea de a curati cursul Crisului. “Fiecare dintre noi este o picătură de apă şi, împreună, formăm un râu. Să depunem cu toţii efortul ca apele din România să fie cât mai bine gestionate şi cât mai curate”, a spus Ana Varga.
Insufletiti de aceste ganduri
72 de persoane s-au adunat miercuri la pranz la baza firmei SC Master Adventure SRL din Vadu Crisului, au incarcat barcile, caiacele pe masinile de transport, s-au echipat in costume neoprene si au fost transportati spre Suncuius, in zona numita Ciunta. Aici dupa un instructaj cei prezenti au urcat in 8 barci mari si 14 caiace duble si echipati cu manusi si saci pentru gunoaie au inceput ecologizarea malurilor si al Crisului.
Nivelul raului a fost scazut
astfel era mai usor de adunat cele aruncate de altii in albie si pe maluri si la orele 16.30 barcile incarcate cu deseuri soseau pe rand langa platoul de la pod. De nu erau in saci, ci expuse pe platou, puteam muta Targul de toamna de la Negreni la Vadu Crisului din lucrurile ce au fost pescuite din Cris si o zi intreaga aveau ce admira vizitatorii, fara ca sa se plictiseasca. Bidoane, galeti din plastic, cauciucuri de masina, pulovere, sandale, bocanci sant doar cateva din “exponatele “culese de catre ecologisti.
Dupa eveniment voluntarii au fost invitati la un bograci. Nu putem sa spunem, doar atat: VA MULTUMIM!
Sursa: https://www.alesdonline.ro/local/vadu-crisului/vadu-crisului-ecologizarea-crisului-repede/