Construcția „Noii Capitale Administrative” a început în 2016 și este realizată în mai multe etape.
Odată finalizat, orașul va putea susține o populație de 6,5 milioane de locuitori. Iconic Tower are 77 de etaje și aproape 400 de metri înălțime, fiind de departe cea mai înaltă clădire de pe continentul african. Noua Capitală Administrativă a Egiptului este doar unul dintre megaproiectele susținute de președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi.
Ministerele guvernamentale s-au mutat deja în noul oraș, unde lucrează 48.000 de angajați.
Peste 1.500 de familii s-au mutat deja în noul oraș. Până la finalul anului, este de așteptat ca numărul locuitorilor noului oraș să crească la 10.000.
Costul primei faze de dezvoltare a fost de 500 de miliarde de lire egiptene (10,6 miliarde de dolari).
Costul întregului proiect a fost estimat la 58 de miliarde de dolari. Criticii sunt îngrijorați de cheltuielile pe care guvernul le face într-o perioadă în care țara trece printr-o recesiune economică și turbulențe provocate de războiul din Gaza.
Un sistem de inteligență artificială va optimiza consumul de electricitate, gaz și apă, precum și colectarea și procesarea deșeurilor, în noul oraș.
Unii critici susțin că principalul motiv pentru care guvernul dorește să se mute în noul oraș este pentru a se ține cât mai departe de locurile în care oamenii se pot strânge cu ușurință pentru a protesta, precum Piața Tahrir din Cairo, epicentrul protestelor uriașe din 2011.
Costul traiului aici este același ca în vechiul oraș, doar că diferența este că trăiești într-un oraș nou, un oraș inteligent, verde și sustenabil”, a spus Abbas. „Rolul nostru este să le oferim oamenilor o viață de calitate.”
Alte orașe satelit construite de autoritățile egiptene în apropiere de Cairo care au fost prezentate drept proiecte revoluționare, precum „6 Octombrie” (1979) și „Noul Cairo” (2000), au ajuns astăzi să fie comunități închise care servesc doar familiilor înstărite și cu foarte multe locuințe neocupate.