Implementarea de măsuri active de conservare în Vadu Crișului
In cadrul proiectului ”IMPLEMENTAREA DE MĂSURI ACTIVE DE CONSERVARE PE TERITORIUL SITULUI NATURA 2000 ROSCI 0062 – DEFILEUL CRIȘULUI REPEDE – PĂDUREA CRAIULUI” – COD SMIS 152284 au inceput lucrarile de executie la investitia” Centrul de management, cercetare si educatie ecologica in comuna Vadu Crisului.” Partenerii proiectului sunt Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate – lider de proiect; parteneri: UAT Județul Bihor – Consiliul Județean Bihor, UAT Vadu Crișului, UAT Șuncuiuș, UAT Bratca si UAT Dobrești. Valoare totală al proiectului este: 40.063.628,66 lei cu TVA, nerambursabil: 39.994.301,54 lei cu TVA. Contribuție proprie (Buget de stat): 69.327,12 lei cu TVA. Intensitatea intervenției: 99,82%
Centrul de management, cercetare si educatie ecologica din Vadu Crisului
Amplasamentul pe care se executa obiectivul de investitie “Centrul de management, cercetare si educatie ecologica din Vadu Crisului” este situata in intravilanul localitatii Vadu Crisului, pe domeniul public al comunei Vadu Crisului, in zona podului nou, pe ambele parti ale Crisului, la intrarea in defileu. Lucrarile propuse sunt importante pentru diminuarea gradului de intensitate a amenintarilor mentionate in Planul de Management al Sitului Natura 2000ROSCI 0062 Defileul Crisului Repede/Padurea Craiului si pentru incurajarea vizitarii siturilor Natura 2000, intr-un mod civilizat si organizat.
Refacerea instalației electrice la peștera din Vadu Crișului
Tot in cadrul proiectului pentru peștera din Vadu Crișului se propune refacerea instalației electrice actuale, prin eliminarea instalației actuale de pe 1000m, reconfigurarea prin micșorarea a sectorului turistic cu realizarea unei instalații cu impact minim, iluminat de siguranță, montarea/înlocuirea unor pasaje de traversare, instalarea echipamentelor de monitorizare FCS.
Sursa: Alesdonline.ro