Firma americană Intuitive Machines face istorie
Firma americană Intuitive Machines a intrat în istorie, devenind prima companie privată care a reuşit să trimită cu succes pe Lună o sondă spaţială. Aselenizarea reuşită în noaptea de joi spre vineri este o premieră pentru SUA, după zborul Apollo 17 din urmă cu 51 de ani. Sonda spaţială Odysseus a aselenizat în apropierea Polului Sud al Lunii, unde oamenii de ştiinţă speră că ar putea exista o sursă de apă.
Detalii despre aselenizare și obiective
Modulul spaţial a făcut o călătorie de 384.400 km de pe Pământ după ce a decolat de la Cape Canaveral, Florida, joia trecută. Startup-ul Intuitive Machines a câștigat un contract de la NASA pentru a transporta la bordul navetei şase instrumente ştiinifice care vor ajuta la studierea suprafeţei Lunii și la măsurarea undelor radio. Compania cu sediul în Houston speră să trimită o altă navetă spațială în martie, care va fora pentru a găsi gheață subterană. Odysseus transportă, de asemenea, 125 de sculpturi minuscule realizate de artistul american Jeff Koons.
Reacții și urmări
„Ce triumf!”, a exclamat Bill Nelson, administratorul NASA, într-un mesaj după aselenizare. „Odysseus a cucerit Luna. Această reușită reprezintă un pas uriaş înainte pentru întreaga omenire”, a spus el. Poreclit „Odie” sau IM-1, modulul se află pe suprafața Lunii și transmite, a anunțat Intuitive Machines, cu sediul în Houston, compania care a dezvoltat nava spațială. Călătoria lui „Odie” pe Lună este concepută pentru a evalua mediul lunar de la polul sud al Lunii, înaintea planului actual al NASA de a trimite acolo o misiune cu echipaj uman, la sfârșitul anului 2026.
Concluzii și perspective
Succesul din 22 februarie vine după o misiune eșuată de aselenizare a SUA, luna trecută, iar nava spațială Peregrine a ars în atmosferă în timp ce se îndrepta spre Pământ 10 zile mai târziu. Conform planificării, sonda spațială s-a oprit într-un crater numit Malapert A, în apropiere de polul sud al Lunii. NASA își propune să trimită prima sa misiune Artemis cu echipaj uman la sfârșitul anului 2026, ca parte a unei explorări lunare susținute pe termen lung și ca o piatră de temelie pentru eventuale zboruri cu echipaj uman spre Marte.