Personalități influente cer măsuri împotriva riscurilor existențiale legate de inteligența artificială și criza climatică
Richard Branson, Charles Oppenheimer, nepotul lui J. Robert Oppenheimer, fostul secretar general al ONU, Ban Ki-moon, dar și alte personalități din politică și mediul de afaceri din SUA cer măsuri care să preîntâmpine riscurile legate de schimbările climatice, pandemii, arme nucleare și inteligență artificială, relatează CNBC. Zeci de personalități de rang înalt din mediul de afaceri și din politică fac apel la liderii mondiali, prin intermediul unei scrisori deschise, să abordeze riscurile existențiale ale inteligenței artificiale și ale crizei climatice.
Semnatarii scrisorii fac apel la acțiune urgentă și o guvernanță globală în domeniul inteligenței artificiale
Scrisoarea le cere liderilor mondiali să adopte o strategie de lungă durată cu ”determinarea de a rezolva problemele, nu doar de a le gestiona, înțelepciunea de a lua decizii bazate pe dovezi științifice, rațiune și umilința de a asculta pe toți cei afectați”. Semnatarii au cerut acțiuni multilaterale urgente, prin finanțarea tranziției de la combustibilii fosili, reluarea discuțiilor privind armele nucleare și stabilirea unei guvernanțe globale, pentru a face din inteligența artificială o forță a binelui.
Organizații precum The Elders și Institutul Viitorul Vieții sprijină apelul pentru acțiune în domeniul tehnologiei și al riscurilor globale
Scrisoarea a fost publicată joi de The Elders, o organizație neguvernamentală care a fost lansată de fostul președinte sud-african Nelson Mandela și Branson pentru a aborda problemele globale ale drepturilor omului și a susține pacea mondială. Mesajul este susținut și de Institutul Viitorul Vieții, o organizație nonprofit înființată de cosmologul MIT Max Tegmark și de co-fondatorul Skype, Jaan Tallinn, care își propune să orienteze tehnologia transformatoare, cum ar fi inteligența artificială, spre beneficiul vieții și departe de riscuri la scară largă.
Sursa: Digi24