Lipsa ajutorului extern provoacă criză în sistemul de sănătate din Afganistan
Reducerea ajutorului extern către Afganistan după revenirea talibanilor la putere în 2021 a afectat grav sistemul de sănătate al ţării, a anunţat într-un raport publicat luni Human Rights Watch (HRW), relatează dpa. „Lipsa ajutorului extern pentru dezvoltare şi încălcările drepturilor de către regimul taliban au provocat o criză catastrofală în sistemul de sănătate în Afganistan, afectând în mod disproporţionat femeile şi fetele”, a spus Fereshta Abbasi, cercetătoare în cadrul organizaţiei cu sediul la New York.
„Talibanii au împiedicat în mod grav femeile să ofere sau să aibă acces la asistenţă medicală, în timp ce costul tratamentelor şi al medicamentelor i-a împiedicat pe mulţi afgani să aibă acces la ele”, a mai spus Abbasi, potrivit dpa, citată de Agerpres. Organizaţia a cerut guvernelor să facă presiuni asupra talibanilor, la viitoarea reuniune organizată de ONU duminică la Doha, pentru a elimina restricţiile privind educaţia şi accesul la un loc de muncă pentru femei şi pentru a oferi resurse pentru sistemul de sănătate şi servicii esenţiale, precum sistemul bancar, gestionarea accesului la apă şi energie electrică.
Organizaţia Naţiunilor Unite estimează că 23,7 milioane de persoane – mai mult de jumătate din populaţia Afganistanului – va avea nevoie de asistenţă umanitară în 2024.