Rețeaua socială TikTok este ținută sub observaţie în Occident din cauza temerilor că datele utilizatorilor din aplicaţia deţinută de compania ByteDance, cu sediul la Beijing, ar putea ajunge în mâinile guvernului chinez. Cu toate acestea, în contextul apropierii alegerilor europene din iunie, politicienii tradiţionali se tem să nu cedeze teren în faţa partidelor mai noi, care au exploatat cu succes formatul video scurt, relatează Reuters.
Agenţiile de securitate din Germania, de exemplu, au avertizat în privinţa utilizării aplicaţiei, din cauza temerilor că aceasta ar putea transmite date către guvernul chinez sau ar putea fi folosită pentru a influenţa utilizatorii. Asta nu l-a împiedicat însă pe cancelarul Olaf Scholz să-şi deschidă în această săptămână un cont pe TikTok pe care a publicat o primă înregistrare video, urmând exemplul preşedinţilor american Joe Biden şi francez Emmanuel Macron, scrie News.ro.
De asemenea, când Simon Harris a devenit premierul desemnat al Irlandei, în martie, el a apelat la platforma favorită pentru a se exprima: TikTok. Într-un videoclip cu „MULŢUMESC” scris cu litere galbene, cel care între timp a devenit, marţi, cel mai tânăr Taoiseach al Irlandei, a povestit celor 95.000 de urmăritori ai săi despre ascensiunea sa de la un „adolescent capricios şi irascibil”, care se supăra din cauza lipsei de ajutor educaţional pentru fratele său autist. Harris, supranumit uneori „TikTok Taoiseach”, face parte din avangarda politicienilor europeni care au adoptat platforma socială deţinută de chinezi, calculând că nevoia de a ajunge la alegătorii mai tineri depăşeşte preocupările legate de securitate.
În SUA, Congresul vrea să forţeze vânzarea platformei de către proprietarul său chinez sau să o interzică din magazinele de aplicaţii. Președintele Joe Biden, deși are cont pe TikTok, i-a transmis omologului său chinez Xi Jinping îngrijorarea pe care SUA o au în legătură cu platforma.
Macron are 4 milioane de urmăritori TikTok spune că toate alarmările în legătură cu securitatea datelor sunt nejustificate şi că nu colectează mai multe informaţii decât o fac alte aplicaţii. În încercarea de a liniști îngrijorările, a lansat anul trecut un site pentru a stoca datele utilizatorilor europeni la Dublin și a angajat o firmă terţă de securitate pentru a monitoriza fluxurile de date. ByteDance a negat utilizarea produsului său pentru spionaj, în timp ce guvernul chinez a negat, de asemenea, orice intenţie în acest sens.
Și Belgia a interzis miniștrilor și funcționarilor publici să instaleze TikTok pe dispozitivele lor oficiale, dar politicienii ocolesc această interdicție prin utilizarea aplicației pe dispozitive separate. Politicienii din partidul guvernamental al Verzilor postează videoclipuri TikTok cu dispozitive care sunt conectate doar la 4G și care nu au alte aplicații instalate, iar telefoanele nu sunt păstrate de politicienii înșiși, ci de angajații lor.
„Un alt motiv pentru care ne ocupăm de ea (rețeaua TikTok) este că nu vrem să lăsăm terenul în mâna extremei stângi sau a extremei drepte”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Partidului Verde. „Tinerii primesc știri prin intermediul rețelelor sociale, iar TikTok este una dintre cele mai mari platforme. Unii politicieni se simt confortabil cu asta, alții nu”, a conchis reprezentantul partidului belgian.
Editor : C.L.B.