Un grup de cercetători marini a descoperit aproximativ 100 de specii noi, inclusiv o creatură în formă de stea, în adâncimile oceanelor lumii
Un grup de cercetători marini care încerca să găsească specii necunoscute în oceanele lumii a anunțat că a descoperit aproximativ 100 de specii noi, inclusiv o creatură misterioasă în formă de stea. Echipa și-a concentrat căutarile în depresiunea subacvatică Bounty Trough, aflată lângă Noua Zeelandă, pe o distanță de 800 de kilometri – un loc slab explorat în trecut. Aflați la bordul vasului de cercetare Tangora, cercetătorii au petrecut în luna februarie trei săptămâni căutând specii noi. Au colectat aproape 1800 de mostre de la adâncimi cuprinse între 1800 și 4800 de metri, găsind specii de pești, calamar, moluște și corali despre care cred că sunt noi pentru lumea științifică.
Descoperiri fascinante și provocări pentru cercetători
„Avem zona asta mare lângă coasta de est a Noii Zeelande despre care nu există date științifice. Nu știm nimic despre ea”, a declarat doctorul Daniel Moore, unul dintre conducătorii Ocean Census, o nouă alianță lansată în aprilie 2023 care urmărește să identifice 100.000 de specii necunoscute în următorii 10 ani. Cercetătorii de pe vasul Tangora au fost uimiți de o captură în special, despre care au crezut inițial că este o stea de mare sau o anemonă.
Biodiversitatea planetei, un puzzle fascinant
Michela Mitchell, taxinomist la Muzeul din Queensland, a declarat că specia descoperită ar putea fi un octocoral, iar dacă este o nouă specie, acest lucru ar putea oferi o perspectivă importantă asupra biodiversității globale. Cercetătorii subliniază cât de multe mistere ascund adâncurile oceanelor, având în vedere că din cele 2,2 milioane de specii existente, doar 240.000 au fost descrise până acum.