Amnesty International acuză crime de război comise de autoritățile kurde din Siria
Amnesty International a acuzat miercuri autorităţile autonome kurde susţinute de SUA, din nord-estul Siriei, că au comis „crime de război” în centrele şi taberele în care ţin închişi zeci de mii de presupuşi jihadişti şi rude ale acestora. Forţele conduse de kurzi s-au aflat în prima linie a luptei împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în Siria în 2019 şi încă se bucură de sprijinul SUA.
Susținerile Amnesty International privind tratamentele inumane din închisorile kurde
Dar cinci ani mai târziu, organizația Amnesty International susţine că autorităţile autonome kurde ţin închişi peste 56.000 de apropiaţi ai Statului Islamic sau persoane suspectate că aparţin organizaţiei în 24 de centre de detenţie şi în taberele al-Hol şi Roj, majoritatea „arbitrar şi pe termen nedeterminat”. Amnesty International a precizat într-un raport că deţinuţii „sunt supuşi unor încălcări sistematice şi mor în număr mare ca urmare a condiţiilor inumane de detenţie din nord-estul Siriei”.
Implicațiile SUA în problemele din centrele de detenție din Siria
„Guvernul SUA joacă un rol central în crearea şi menţinerea acestui sistem, în care au murit sute de oameni”, a adăugat ea. „Statele Unite sunt implicate în majoritatea componentelor sistemului de detenţie”, a mai spus ea. Washingtonul, aflat în fruntea coaliţiei internaţionale împotriva Statului Islamic, sprijină de ani de zile forţele kurde în lupta lor împotriva organizaţiei ultraradicale.
Solicitarile Amnesty International pentru îmbunătățirea situației
„Amnesty avertizează asupra faptului că încălcările comise nu fac decât să întărească nemulțumirile și echivalează cu nedreptatea sistematică. Solicitări au fost făcute pentru ca autoritățile autonome, membrii coaliției conduse de SUA și ONU să acționeze pentru a aborda aceste încălcări și pentru a pune capăt ciclurilor de abuz și violență”
Mărturiile șocante din centrele de detenție
„La fiecare 15 zile, ne scoteau în curte, dezbrăcați. (Gardienii) violau oamenii cu un băț”, a mărturisit un deținut, citat în raport. Agnes Callamard a solicitat „prioritizarea dezvoltării unei strategii cuprinzătoare pentru a alinia acest sistem degradant la dreptul internațional”.
Sursa: Digi24