Alimentaţia occidentală duce la o lipsă serioasă de fibre
Alimentaţia occidentală duce o lipsă serioasă de fibre, iar acest lucru ar putea schimba în mod fundamental modul în care intestinele noastre digeră materia vegetală, arată un studiu publicat recent în revista Science, potrivit News.ro.
Bacterii necunoscute descoperite în intestinul uman
Acum, un nou studiu realizat de o echipă internaţională de cercetători a descoperit bacterii necunoscute până acum, ascunşi în intestinul uman, care sunt capabili să descompună celuloza.
Declinul bacteriilor intestinale la populaţiile moderne
„Aceste constatări implică, în mod colectiv, un declin al acestor specii în intestinul uman, probabil influențat de trecerea la un stil de viață occidentalizat”, scriu autorii studiului, conduși de specialistul în microbiologie, Sarah Moraïs, de la Universitatea Ben-Gurion, din Israel.
Reintroducerea bacteriilor în intestinul uman
Este posibil, explică cercetătorii, ca, dacă bacteriile Ruminococcus sunt private de fibre vegetale, numărul lor în intestin să scadă. Temerea este că aceste specii lipsă contribuie cumva la sănătatea metabolică precară în rândul oamenilor moderni și urbanizați.
Beneficiile suplimentării cu fibre vegetale
Cercetările iniţiale arată că suplimentele de celuloză, ca şi fibrele vegetale, pot avea ca rezultat beneficii multiple și variate pentru sănătate, inclusiv modificări ale microbiomului intestinal, ale răspunsurilor imunitare și ale expresiei genice.
Îmbunătățirea capacității de a digera plantele
Prin urmare, este posibil ca traiul cu animalele să ne fi îmbunătăţit capacitatea de a digera plantele. De când s-au instalat în intestinele noastre, aceste bacterii Ruminococcus s-au adaptat corpului uman.
Sursa: Digi24