Explicații
La vârsta de 17 ani, un olandez a aflat că mai are de trăit doar 6 ani, din cauza unei afecțiuni grave a inimii. Însă Bert Janssen tocmai a împlinit 57 de ani și a stabilit recordul mondial pentru cel mai longeviv pacient cu transplant de inimă.
„Vreau să fiu un exemplu pentru oameni”, a spus olandezul diagnosticat la 17 ani cu cardiomiopatie, o boală a mușchiului cardiac care face ca inima să pompeze cu dificultate sânge către restul corpului. El spune că este dovada clară a faptului că este posibil să trăiești mulți ani cu un transplant de inimă, potrivit CNN.
În 1984, în Țările de Jos încă nu se realizase primul transplant de inimă, așa că Bert Janssen a fost trimis de cardiologul lui de atunci, Albert Mattart, la Spitalul Harefield din Anglia. Janssen a avut operația de transplant în iunie 1984, după ce o inimă compatibilă a devenit disponibilă în urma unui accident de mașină în care au murit doi tineri. Operația a fost efectuată de Magdi Yacoub, considerat o somitate în domeniul transplantului.
„Consider că acea zi este mai importantă decât ziua mea de naștere”, a spus Janssen, care are 57 de ani, este căsătorit, are doi copii și este pilot de planor. Bert este în formă și sănătos, însă medicamentele pentru inimă îi provoacă reacții adverse, iar în ultimii ani a încercat să se protejeze mai mult. „Încă fac mai mult sau mai puțin ceea ce vreau, dar într-un ritm diferit”, a spus el.
Speranța medie de viață a pacienților după un transplant de inimă este de 16 ani, spune Casper Eurlings, care este cardiologul actual al lui Janssen. Guinness World Records a recunoscut oficial că Janssen este cel mai longeviv pacient cu transplant de inimă, supraviețuind aproape 40 de ani după intervenție. Recordul anterior, de 34 de ani și 359 de zile, i-a aparținut canadianului Harold Sokyrka.
Eurlings spune că pacienții cu transplant „trebuie să aibă un stil de viață sănătos și să fie activi. Asta a făcut domnul Janssen”.