Egiptenii antici încercau să înţeleagă şi să trateze cancerul acum peste 4.000 de ani
Egiptenii antici încercau să înţeleagă și să trateze cancerul în urmă cu mai bine de 4.000 de ani, sunt de părere oamenii de știință. Cercetătorii au descoperit dovezi ale unor tăieturi realizate la nivelul craniului, în jurul unei leziuni de mari dimensiuni, cauzată, cred oamenii de știință, de un nodul canceros. Pe suprafața craniului au mai fost descoperite alte 30 de leziuni mai mici, ceea ce sugerează răspândirea cancerului. Craniul aparținea unui bărbat cu vârsta cuprinsă între 30 și 35 de ani la momentul decesului, au mai precizat cercetătorii, transmit PA Media, dpa, preluată de Agerpres.
Descoperirea ridică întrebări cu privire la istoria cancerului
Cercetarea publicată în Frontiers in Medicine sugerează că, deși cancerul este deseori considerat o afecțiune cauzată de factori de mediu cum ar fi poluarea și alimentația, boala afecta și civilizațiile antice. „Într-adevăr, cancerul este perceput ca o boală a vremurilor moderne, asociată în special cu obiceiurile occidentale și legată de agenți carcinogeni de mediu”, a precizat Camaros, autorul principal al studiului. Oamenii de știință au analizat și un alt craniu, cu o vechime de peste 2.000 de ani. Acesta aparținea unei femei cu o vârstă probabilă de peste 50 de ani. Cercetătorii au pus în evidență o leziune mare, asociată unei tumori canceroase care a distrus osul, potrivit echipei care a realizat studiul.
Egiptenii antici, recunoscuți pentru abilitățile lor în medicină
Egiptenii antici erau recunoscuți pentru abilitățile lor extrem de înalte în domeniul medicinei și pentru cunoștințele avansate de anatomie și chirurgie. Dovezile găsite arată că puteau identifica, descrie și trata răni, boli și fracturi și, de asemenea, știau să pună plombe dentare. Cancerul era totuși la limita cunoștințelor medicale ale egiptenilor, au spus cercetătorii.
Analiza craniului femeii revelă detalii asupra cancerului
Specialiștii au spus că este un caz mai puțin obișnuit, întrucât majoritatea leziunilor cauzate prin violență sunt prezente la masculi. Camaros a spus că, per ansamblu, descoperirile sunt „încurajatoare”, dar „că e nevoie de mai multe studii pentru a clarifica modul în care societățile antice abordează problema cancerului”.
Sursa: Digi24