Emil Hurezeanu și Istoria Imperiului Habsburgic
Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria și o personalitate marcantă în domeniul relațiilor internaționale și culturale ale țării noastre, va aduce în atenția publicului istoria Imperiului Habsburgic. Acesta va susține o conferință la Oradea, pe data de 6 septembrie, în sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor, începând cu ora 17. Evenimentul, intitulat „Istoria Imperiului Habsburgic, de aproape, de departe”, promite a fi o incursiune fascinantă în trecutul unei dinastii care a modelat într-o măsură semnificativă istoria Europei Centrale și de Est.
Lansarea seriei de volume „Monarhia Habsburgică (1848-1918)”
În cadrul acestui eveniment, va avea loc și lansarea seriei de șase volume „Monarhia Habsburgică (1848-1918)”, apărută în Editura Polirom, în colecția HISTORIA. Seria este coordonată de profesorul universitar Rudolf Gräf, care va fi prezent la Oradea pentru a participa la eveniment. Aceste volume oferă o perspectivă complexă asupra diverselor aspecte ale monarhiei dunărene, urmărind aspectele economice, politice și culturale ale monarhiei habsburgice.
Emil Hurezeanu: Un parcurs impresionant
Emil Hurezeanu, originar din Sibiu și în vârstă de 69 de ani, este cunoscut pentru contribuțiile sale în promovarea relațiilor internaționale și culturale ale României. Acesta a activat între 1983 și 1991 la Radio Europa Liberă, unde a ocupat poziții de redactor și redactor-șef, apoi a devenit șeful secției române la Radio Deutsche Welle până în 2002. În 2015, a fost numit ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Germania, iar din 2021 ocupă funcția de ambasador al României în Austria.
Monarhia Habsburgică: O perspectivă complexă
Seria de volume „Monarhia Habsburgică (1848-1918)” oferă o imagine complexă asupra diverselor aspecte ale monarhiei dunărene, urmărind aspectele economice, politice și culturale ale monarhiei habsburgice. Lucrările, publicate în ediție românească între 2020 și 2024, reprezintă traducerea unui compendiu istoric amplu, inițial editat în Austria de Comisia pentru Istoria Monarhiei Austro-Ungare.
Un eveniment de anvergură
Evenimentul este organizat de Muzeul Țării Crișurilor în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Librăriile Humanitas. Este o oportunitate unică de a înțelege mai bine influența Imperiului Habsburgic asupra Europei Centrale și de Est, prin intermediul unor voci autorizate în domeniu.
Sursa: oradeastiri.ro și ebihoreanul.ro